Οι τουρίστες που ταξιδεύουν με τα πλοία για Πόρο θα γνωρίσουν το κέντρο του χωριόυ, ένα από τα πιο παραδοσιακά στην Ελλάδα!
Στην πραγματικότητα, ο Πόρος αποτελείται από δύο νησιά, ένα μικρότερο, στα αρχαία χρόνια που ονομάζεται Σφέρεια, όπου βρίσκεται το κέντρο του Πόρου και η Καλάβρυρα, όπου οι περισσότερες παραλίες του Πόρου έχουν να προσφέρουν και τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα . Επειδή ο Πόρος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, πολλοί Έλληνες τουρίστες το εκμεταλλεύονται και ξεχνούν το Σαββατοκύριακο από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης.
Οι τουρίστες που ταξιδεύουν στον προορισμό Πόρος δοκιμάζουν ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριουδάκια και νησιά σε όλη την Ελλάδα. Η νεοκλασική αρχιτεκτονική των κτιρίων, το σχεδόν περιφερειακό λιμάνι γύρω από το κέντρο των νησιών με τα πολλά σκάφη και τα σκάφη της κατά τη θερινή περίοδο και η ακμάζουσα, μερικώς ανέγγιχτη φύση, δημιουργούν όλα μαζί μια πολύ γραφική αισθητική. Οι επιβάτες που ζουν με το πορθμείο από τον Πόρο θα έπρεπε να έχουν επισκεφτεί τις πολλές αμμώδεις παραλίες που προσφέρει το νησί. Τα πιο δημοφιλή είναι το Ασκέλι, το Νεώριο, το Λιμανάκι της Αγάπης, ο Ρόσικος και η Πλάζα. Το αρχαιολογικό μουσείο με τις θεμελιώσεις του ναού του Ποσειδώνα και τα ερείπια του πραγματικού ναού είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον.
Ο Πόρος έχει πληθυσμό περίπου. 3.993 κατοίκους σε έκταση 22,9 km2. Το νησί βρίσκεται πολύ κοντά στη χερσόνησο της Πελοποννήσου. Όμως, είναι προσιτός κυρίως ο Πόρος από το λιμάνι του Πειραιά στην Αθήνα / Αττική. Από εκεί πραγματοποιούνται πολλές καθημερινές πορθμικές διαδρομές στον Πόρο. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα συμβατικά και τα ταχύπλοα πορθμεία συνδέουν το νησί με τα άλλα νησιά του Σαρωνικού Γκολφ, της Αίγινας, της Ύδρας, των Σπετσών κλπ. Και βεβαίως με το λιμάνι του Πειραιά, εμπλουτίζοντας έτσι το δρομολόγιο πορθμείου Πόρου.