Όποιος ταξιδεύει με τα πλοία για Κύθηρα επισκέπτεται ένα κομμάτι της ελληνικής μυθολογία, το σπίτι της Αφροδίτης, τη θεά της αγάπης!
Όποιος ταξιδεύει με τα πλοία Κύθηρα θα επισκεφτεί σύμφωνα με την μυθολογία την γενέτειρα της Αφροδίτης, της θεάς της αγάπης. Ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει ότι θα βρουν στο νησί μόνο ερωτευμένα ζευγάρια, αλλά και τουρίστες που θέλουν να περάσουν ήρεμα τις διακοπές τους σε μοναχικές παραλίες και μικρά γραφικά χωριά.
Οι επιβάτες που φτάνουν στο νησί με ακτοπλοϊκά για Κύθηρα, θα αντιληφθούν γρήγορα την ντόπια αρχιτεκτονική που επικρατεί στα κτήρια. Θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα ερείπια ενός βενετσιάνικου κάστρου με δύο εκκλησίες (η Παναγία, ο Παντοκράτορας) και άλλα αρχαιολογικά αξιοθέατα από διαφορετικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας (μινωική, μυκηναϊκή, αρχαϊκή και κλασσική). Πέραν τούτου το μικρό λιμάνι Καψάλι θα μπορούσε να προσφέρει μια καλή ευκαιρία για χαλάρωση που εκτός από τις ταβέρνες και τα ξενοδοχεία που διαθέτει, έχει και όμορφες παραλίες για κολύμπι και ανεμελιά. Όποιος από την άλλη αναχωρεί με ακτοπλοϊκά από Κύθηρα θα μπορέσει να δει τον βράχο Αυγό μπροστά από το λιμάνι, έναν μικρό αυγοειδές βράχο που σύμφωνα με την μυθολογία ήταν το σημείο που η Θεά Αφροδίτη μετά τη γέννησή της ανέβηκε στη στεριά.
Τα Κύθηρα είναι το πιο άγνωστο από τα Ιόνια νησιά. Η έκταση της αγγίζει τα 278 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει 52 χμ ακτογραμμή. Περίπου 3000 κάτοικοι ζουν στο νησί, οι οποίοι είναι κυρίως κτηνοτρόφοι, αγρότες και καλλιεργούν ελιές. Ο τουρισμός δεν αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας. Παρόλα αυτά τα δρομολόγια πλοίων Κύθηρα είναι καλά ανεπτυγμένα. Από τον Πειραιά (105 ναυτικά μίλια απόσταση) και από την Πελοπόννησο (Γύθειο και Νεάπολη) αναχωρούν τακτικά πλοία προς τα Κύθηρα. Από τα Κύθηρα μπορεί κανείς να ταξιδέψει και προς την Μονεμβάσια, τα Ελαφονήσια, προς Αντικύθηρα και την Κρήτη.